piątek, 1 lutego 2013

Oliwki

   


Oliwki cenione są za swoje walory odżywcze, zawierają wiele witamin: A, E, K, sole mineralne i mikroelementy (sód, magnez, żelazo, jod). Są kaloryczne, ale jednak lekkostrawne. I to, co najcenniejsze, poprzez gamę nienasyconych kwasów tłuszczowych powodują obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Tak jak oliwa Extra VIRGIN – czyli sok z oliwek, doskonale zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia. Oliwki znakomicie zaostrzają apetyt.


Jest bardzo dużo rodzajów oliwek, więc macie w czym wybierać! :
  • Olea brachiata
  • Olea capensis
  • Olea caudatilimba
  • Olea europaea L. – oliwka europejska
  • Olea exasperata
  • Olea guangxiensis
  • Olea hainanensis
  • Olea laurifolia
  • Olea laxiflora
  • Olea neriifolia
  • Olea paniculata
  • Olea parvilimba
  • Olea rosea
  • Olea salicifolia
  • Olea tetragonoclada
  • Olea tsoongii
  • Olea undulata
  • Olea woodiana

by Weronika ;D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz