niedziela, 10 lutego 2013

Dieta kopenhaska ( Dieta trzynastodniowa )

Podobnie jak w przypadku każdej innej diety, tak i w przypadku diety kopenhaskiej efekty odchudzania bywają różne, gdyż uzależnione są od bardzo wielu czynników. Zgodnie z założeniami twórców dieta pozwala na zrzucenie od 8 do nawet 20 kilogramów. Osób, które zdołały zrzucić tak wiele jest niewiele, jednak mimo wszystko dieta cieszy się dużym zainteresowaniem, gdyż pozwala na zrzucenie w krótkim czasie przynajmniej kilku kilogramów. Aby jej efekty były jak najlepsze należy dokładnie stosować się do wszystkich i nie próbować ich udoskonalać czy też łamać zasad.

Najbardziej istotnym elementem jest niewątpliwie trzynastodniowe menu, które dokładnie rozpisano na trzy posiłki dziennie. By efekty naszych wyrzeczeń były jak najlepsze warto stosować dokładnie te produkty, jakie zawarto w menu. Ważne jest na przykład, by kawa, która znajduje się w menu była wysokogatunkowa, bogata w składniki odżywcze, które dostarcza nam odpowiedniej energii na kilka następnych godzin. Istotnym elementem diety jest również woda, a dokładniej mineralna woda niegazowana, której każdego dnia powinno się pić dwa litry. W tym przypadków również warto zatroszczyć się o to, by woda była bogata w magnez i inne składniki, które pomogą nam osiągnąć upragniony efekt, gdyż organizm, który „katuje się” wyrzeczeniami w postaci niewielkich posiłków może mieć niedobory ważnych minerałów, które należy starać się uzupełniać. Woda może zostać zastąpiona ewentualnie zieloną herbatą. Podobnie jest w przypadku wszystkich innych składników, które nie znalazły się w diecie przypadkowo. Poza samymi składnikami istotne jest również to, by spożywać je o określonych i stałych porach.


Szczegółowy plan posiłków  (przykładowy)

DZIEŃ 1 i 8
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
Obiad: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak 100g, 1 pomidor
Kolacja:1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną 150g
DZIEŃ 2 i 9
Śniadanie:1 kubek kawy,1 kostka cukru
Obiad:1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną 150g
Kolacja:1 plaster szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
DZIEŃ 3 i 10
Śniadanie:1 kubek kawy,1 kostka cukru, 1 grzanka z razowego pieczywa
Obiad: gotowany szpinak,1 świeży owoc, 1 pomidor
Kolacja:1 plaster szynki, 2 gotowane jajka, sałata z olejem i cytryną 150g
DZIEŃ 4 i 11
Śniadanie:1 kubek kawy,1 kostka cukru
Obiad: tarta marchewka 150g, jajko na twardo, twarożek naturalny 100g
Kolacja: sałatka owocowa 100g, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
DZIEŃ 5 i 12
Śniadanie: duża tarta marchew z cytryną
Obiad: duża chuda ryba
Kolacja:1 befsztyk, sałata i brokuły 200g
DZIEŃ 6 i 13
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Obiad: kurczak gotowany 150g, sałata z olejem i cytryną 150g
Kolacja: 2 jajka na twardo, duża marchewka
PÓŹNIEJ
Śniadanie: 1 kubek herbaty bez cukru
Obiad: kawałek chudego grillowanego mięsa 150g
Kolacja: NIC
 
                                                                                                                By Weronika ;D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz