środa, 20 lutego 2013

Czereśnie


Dlaczego czereśnie są zdrowe?

ü  Zawierają dużo węglowodanów (głównie fruktoza i glukoza)- zawartość sacharozy jest tak mała, że czereśnie można włączyć do diety cukrzyków
ü  Idealnie regulują żołądek i poziom płynów (powinny być spożywane przez osoby, które mają zaburzenia układu pokarmowego- nawet do kg dziennie), usuwają fermentacje gnilną, zalegające toksyny z organizmu, pobudzają pracę trzustki i perystaltykę jelit
ü  W ok. 80% składają się z wody. Mają mnóstwo witamin (C, A, PP i witaminy z grupy B), wapń, żelazo, fosfor. Te elementy odgrywają istotną rolę w procesie tworzenia tkanki kostnej, zębów, krwi (ma to szczególne znaczenie dla kobiet w ciąży i małych dzieci). Posiadają także sole mineralne i jod (te owoce dostarczają go więcej niż np. dorsz). Jod wzmaga produkcje hormonów, pozytywnie wpływa na czynność tarczycy, jest środkiem profilaktycznym przeciwko chorobie Basedowa. Dzięki potasowi, usuwa z organizmu nadmiar soli, czym wpływa pozytywnie na serce, nerki i stawy.
ü  Diety- 2-3 dniowa czereśniowa dieta usuwa wszystkie śmieci z organizmu, odświeża, odchudza, odtruwa, poprawia stawienie
ü  Pozytywnie wpływają na nasz wygląd- systematyczne spożywanie sprawia, że skóra staje się jędrna i napięta, czereśnie spowalniają starzenie się skóry
ü  Mają właściwości lecznicze

Ciekawostki:

·         Jedna czereśnia ma tylko 5 kcal
·         Chcąc pozbyć się migreny, możemy nałożyć na skronie kompres z rozgniecionych czereśni
·         Zdrowy jest nie tylko sam owoc, ale także jego szypułka (ogonek + żywica)- robi się z nich herbatki i napary na zapalenie dróg moczowych, pęcherza i nawet nerek
·         0,5 kg czereśni pokrywa 75% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C
·         Nalewka z czereśni jest dobrym środkiem dla ludzi z problemami żołądkowymi
·         W walce z kaszlem bardzo dobrą i skuteczną metodą jest rozpuszczenie żywicy z drzewa czereśniowego w winie.
·         Regulują apetyt- dobrze jest zachęcać do ich jedzenia dzieci-niejadki


Kilka przepisów na maseczki z czereśni

1. Przeciw sińcom pod oczami:
Zalej zimną wodą cereśniowe szypułki. Odstaw na kilkanaście godzin. Potem gotuj przez blisko 10 minut. Odcedź i przestudź. Umocz w wywarze wacik i przykładaj na skórę pod oczami.

2. Maseczka do cery suchej:
Rozgnieć dwie garście miąższu z czereśni. Wymieszaj z łyżką oleju słonecznikowego. Nałóż na twarz i szyję na blisko 15 minut.

3. Maseczka do cery tłustej:
Rozgnieć dwie garście miąższu z czereśni. Dodaj do nich ubite białko z jednego jajka. Zmyj chłodną wodą po kilkunastu minutach.

Kilka porad, kiedy NIE należy jeść czereśni:

- Nie należy jeść ich przed posiłkiem- zwłaszcza, kiedy mamy w planach dania mięsne
- Nie należy ich popijać wodą – to może prowadzić do biegunki
- Osoby, które mają chorobę wrzodową lub wrażliwy układ pokarmowy powinny je lekko podgotować przed zjedzeniem

   

By Karolina W.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz