Czekolada na zdrowie!
Nie od dziś wiadomo, że poprawia wydajność pracy umysłowej – wszystko dzięki dostarczeniu do organizmu cukru oraz magnezu (odpowiada on za pracę neuronów).
Nie od dziś wiadomo, że poprawia wydajność pracy umysłowej – wszystko dzięki dostarczeniu do organizmu cukru oraz magnezu (odpowiada on za pracę neuronów).
Czekoladowe mity
Czekolada psuje zęby – już wiadomo, że to mit. Okazuje się, że kakao zawiera substancje bakteriobójcze! Oczywiście gorzka czekolada nam sprzyja. Natomiast bardzo słodkie produkty czekoladowe, z lepkim nadzieniem, nie jest już tak dobra dla zębów
Czekolada psuje zęby – już wiadomo, że to mit. Okazuje się, że kakao zawiera substancje bakteriobójcze! Oczywiście gorzka czekolada nam sprzyja. Natomiast bardzo słodkie produkty czekoladowe, z lepkim nadzieniem, nie jest już tak dobra dla zębów
Czekolada psuje cerę. To także utarta plotka. Nie wykazano jak dotychczas żadnego związku między występowaniem trądziku a spożywaniem czekolady. Wykazały to już liczne instytucje, w tym Amerykańska Akademia Dermatologii.
Od czekolady się tyje. Tyje się od wszystkiego, co jest spożywane w nadmiarze. Co do otyłości wywoływanej przez ten przysmak, naukowcy stali się sceptyczni: ilość kalorii i ich przyswajalność przez organizm nie są przyczyną otyłości.
U kobiet, które jadły przynajmniej jedną tabliczkę czekolady na tydzień ryzyko udaru mózgu zmniejszyło się o 20 proc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz