Co zdrowego jest w rybach?
Ryby i skorupiaki są doskonałym źródłem białka. Białko jest potrzebne do utrzymania zdrowych tkanek, co jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i dzieci, które gwałtownie rosną. Ryby zawierają mało zapychających tętnice tłuszczów nasyconych obecnych w mięsie. Są także bogate w zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą zmniejszać trójglicerydy i złogi w tętnicach, obniżać ciśnienie krwi i zmniejszać ryzyko choroby serca i zawału. U niemowląt stymulują rozwój ośrodkowego układu nerwowego.
Co niezdrowego jest w rybach?
Ponieważ ryby żyją w oceanach, jeziorach, rzekach i zatokach, są narażone na zanieczyszczenia, które wchodzą do wody z różnych źródeł. Przemysł i miasta pompują ścieki do wody; fabryki wysyłają dym do powietrza, który z deszczem dostaje się do wody; deszcz wymywa dodatkowo z pól, kopalń i miejsc obróbki odpadów do wody. W wyniku tego, ryby mogą być skażone toksycznymi chemikaliami i chorobami zakaźnymi. Skażone ryby stwarzają ryzyko dla zdrowia dla każdego kto je je, ale są najbardziej niebezpieczne dla małych dzieci, których wzrost, rozwój i układ odpornościowy są najbardziej podatne i dla kobiet ciężarnych. Niektóre z zanieczyszczeń w rybach to:
Rtęć
Rtęć jest naturalnie występującym metalem ciężkim i produktem odpadowym przemysłów takich jak elektrownie węglowe. Gdy rtęć dostanie się już do wody, jest spożywana przez mikroorganizmy, które są zjadane przez małe rybki, a te następnie przez większe ryby. Na każdym etapie tego łańcucha pokarmowego rtęć jest zatrzymywana w mięśniach mięsa ryb, powodując w rezultacie najwyższe stężenie rtęci u dużych, wieloletnich ryb drapieżnych, takich jak mieczniki i rekiny. Rtęć ma toksyczny wpływ na ludzki układ nerwowy i może powodować problemy z nauką i koncentracją. Jest szczególnie groźna dla ciężarnych kobiet (które mogą przekazać rtęć do płodu poprzez łożysko), kobiet karmiących (które mogą przekazać rtęć dziecku poprzez mleko z piersi) i małych dzieci, których układ nerwowy jest w trakcie rozwoju.
PCB
Polichlorowane bifenyle (PCB) są chemikaliami produkowanymi w elektronice i innych przemysłach. W 1977 produkcja PCB zostały zabronione ze względu na ich toksyczność. Od tego czasu, poziomy PCB w środowisku są powoli zmniejszane, ale znaczne ilości wciąż są odnajdywane w rybach. Na przykład, odkryto wysokie poziomy PCB w łososiu hodowlanym. Podobnie jak rtęć, PCB odkładają się i są bardziej stężone w dużych rybach, zbierając się w tłustych częściach ryby. PCB odkładają się także z czasem w ciele ludzkim, szczególnie w tkance tłuszczowej i są stężone w mleku ludzkim. Tak jak rtęć, PCB mogą być toksyczne dla rozwoju układu nerwowego, więc są szczególnie szkodliwe dla ciężarnych i karmiących kobiet oraz dla dzieci. Oprócz powodowania problemów rozwojowych u dzieci, wykazano, że PCB powodują raka u zwierząt laboratoryjnych i mogą także powodować raka u ludzi.
Uwaga!
- Nie jedz ryb, które zawierają wysokie poziomy rtęci: rekin, miecznik, makrela królewska i płytecznik.
- Możesz zjeść do 12 uncji (dwa średnie posiłki) na tydzień ryby i skorupiaków, które zawierają mało rtęci, np. krewetki, tuńczyk puszkowany, łosoś, zębacz i rdzawiec (zwykle używany w paluszkach rybnych).
- Albo, możesz zjeść do 6 uncji (jeden średni posiłek) na tydzień ryb zawierających umiarkowane poziomy rtęci, np. homar, granik, świeży tuńczyk lub puszkowany tuńczyk biały. (Tuńczyk puszkowany—który pochodzi z mniejszych, młodszych ryb—jest preferowany ze względu na niższą zawartość rtęci.).
- Jeśli planujesz zjeść rybę złowioną przez rodzinę i przyjaciół w pobliskim jeziorze, rzekach czy obszarach nadmorskich, najpierw sprawdź lokalne rady odnośnie poziomów skażenia.
- Zbadaj rybę uważnie zanim ją kupisz. Nie kupuj ryby, która wygląda lub pachnie jak zepsuta.
- By Weronika ;D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz